Pijn Aan Spieren, Pezen Of Gewrichten? Bij De Arts Voor MusculoSkeletale Geneeskunde (MSK-Arts) Bent U In Goede Handen!
De MSK-Geneeskunde brengt vanuit haar brede achtergrond de reacties in kaart om te komen tot de beste behandelmethode om de klachten te verminderen.
MSK-Geneeskunde: een nieuw vakgebied !
Meerwaarde van een MSK-arts: Musculoskeletale Geneeskunde betreft medische diagnostiek en niet-chirurgische behandelingen van functiestoornissen en structurele laesies van het houdings- en bewegingsapparaat. Veel van deze aandoeningen gaan gepaard met pijnklachten en belemmeren de beweeglijkheid van gewrichten. Deze klachten worden vaak niet onderkent door huisartsen en specialisten. De MSK-Geneeskunde brengt vanuit haar uitgebreide expertise op dit gebied de oorzaken van de klachten in kaart. De MSK-arts beschikt over een uitgebreid therapeutisch arsenaal aan behandeltechnieken om de (pijn-) klachten te behandelen.
Voorbeelden van klachten waarmee u terecht kunt bij de MSK-arts:
Pijn aan spieren en gewrichten: rug- nek en schouderklachten, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
Pijnklachten na een herniaoperatie.
Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.
Meer informatie
Voor patiënten
Extra informatie over het waarom en hoe van de MSK-arts.
Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) is een relatief jong, medisch vakgebied dat zich richt op het analyseren en behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (musculoskeletaal). De MSK-Geneeskunde integreert daarbij de kennis vanuit de diverse vakgebieden die zich als afzonderlijke specialismen bezig houden met het houdings- en bewegingsapparaat.
Met welke klachten kunt u bij de MSK-arts terecht?
Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat gaan gepaard met reacties zoals pijn en belemmeringen. De oorzaak hiervan zit vaak op een andere plaats dan de pijn, waardoor het buiten het aandachtsgebied van het desbetreffende specialisme valt en dus niet altijd geduid wordt. De MSK-Geneeskunde brengt vanuit haar brede achtergrond de reacties in kaart om te komen tot de beste behandelmethode om de klachten te verminderen.
Voorbeelden van klachten waarmee u terecht kunt bij de MSK-arts:
Pijn aan spieren en gewrichten: rug- nek en schouderklachten, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
Pijnklachten na een herniaoperatie.
Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.
Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling, verdraaiing of ongelukkige val kunnen zorgen voor een stand- of bewegingsafwijking van de ruggenwervels. Maar de pijn kan ook het gevolg zijn van ontstekingen of langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde sta- of zithouding of een slecht matras.
Werkwijze & behandeling
De MSK-arts neemt de tijd om uw klachten te inventariseren en een uitgebreid lichamelijk onderzoek te doen. Eventueel vult uw MSK-arts dit nog aan met eerder verricht of aanvullend onderzoek (zoals röntgenfoto’s of MRI-scans). Daaruit volgt een diagnose en een behandelplan.
Mechanische stoornissen aan stand- en/of functie worden doorgaans met een van de manuele technieken behandeld, waarmee de vicieuze cirkel van pijn-functiestoornis-reactie-meer pijn wordt doorbroken. Daarnaast kan de MSK-arts u ook medicatie voorschrijven, injecties toedienen of aanvullende oefeningen aanleren. Behandeling vindt plaats in de praktijk van de MSK-arts.
In de meeste gevallen is de behandeling door een MSK-arts afdoende en zijn patiënten al na enkele behandelingen klachtenvrij! Het aantal consulten verschilt per patiënt en is afhankelijk van de afwijkingen.
Samenwerking
Na afloop van de behandeling wordt een ontslagbericht gestuurd aan uw huisarts en/of de verwijzend specialist. Soms verwijst de MSK-arts door naar bijvoorbeeld een specialist in een ziekenhuis voor verder onderzoek of behandelingen (operatie). Ook verwijst de MSK-arts regelmatig voor aanvullende oefentherapie door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Verschil tussen MSK-arts en manueel (fysio)therapeut
Er is een duidelijk onderscheid tussen MSK-artsen en manueel therapeuten met een achtergrond als fysiotherapeut, ook al kunnen sommige technieken overeen komen. De MSK-arts beschikt over meer kennis en meer behandelmogelijkheden, waardoor hij effectiever kan zijn. Door opleiding en bevoegdheid is de MSK-arts in de positie om een diagnose te stellen. De MSK-arts kan indicaties en contra-indicaties goed overzien en is daarin eindverantwoordelijk. Als volledig bevoegd arts met specialistische kennis en ervaring kan hij op voet van gelijkheid overleggen met collega-artsen en specialisten.
MKT
Extra informatie over de Medische KrachtTraining tbv MSK-zorg: DAVID-Concept
Het kan zijn dat uw klachten, volgens onze arts of fysiotherapeuten, in aanmerking komen voor Medische KrachtTherapie(MKT). Deze therapie gaat volgens het MedX concept met inzet van de MedX therapieapparaten. ForceMed beschikt over twee apparaten, zowel uw rug als de nek kunnen middels deze manier van werken onderzocht of behandeld worden.
Bij MKT maken wij onderscheid in diagnostiek en behandeling. Bij de diagnostiek kunnen wij kijken naar de spierkracht van de rug- of nekspieren. Indien er sprake is van zwakte of disbalans zal er gestart worden met krachttraining om deze spieren te versterken en de functie te verbeteren.
Voor meer informatie kunt u altijd bij ons binnen lopen, ook kunt u kijken op onderstaande websites:
De Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) is een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van klachten van het houding-, steun- en bewegingsapparaat of van klachten die daaraan gerelateerd zijn en die gepaard gaan met functiestoornissen en/of pijn. Het betreft enerzijds specifieke klachten, anderzijds klachten die chronisch van aard zijn en klachten die als aspecifiek omschreven worden. De MSK-arts bouwt zijn diagnose op middels anamnese en systematisch lichamelijk onderzoek van het houdings-, steun- en bewegingsapparaat, mechanisch/orthopedisch, neurologisch onderzoek, beoordeling van houding, stand en functie, beeldvorming en op indicatie aangevuld met diagnostische injecties indien sprake is van verdenking op een anatomisch substraat. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt en uitgevoerd of wordt de patiënt gericht doorverwezen naar een medische specialist of naar een paramedicus. Behandeling door de MSK-arts is primair gericht op het herstel c.q. opheffen van reversibele functiestoornissen, ontstekingsremming en pijnbestrijding.
Patiënten met problemen, ziekten en letsels van het steun- en bewegingsstelsel vormen een van de grootste groepen in de gezondheidszorg.
Het werkterrein van de MSK-arts
De MSK-arts werkt voornamelijk extramuraal. Verwijzing vindt plaats door huisartsen en door medisch specialisten, zoals orthopedisch chirurgen, sportartsen, neurologen en revalidatieartsen. Daarnaast komt een deel van de patiënten op eigen initiatief bij de arts MG terecht (zelfverwijzers). Het werkterrein van de MSK-arts is tweeledig:
1. Veel van de klachten die zich voordoen aan het houdings-, steun- en bewegingsapparaat worden geduid als aspecifiek. Veelal blijkt dat dergelijke klachten enerzijds atypisch zijn en anderzijds berusten op functie- c.q. bewegingsstoornis (ICPC, WHO 2002). Deze klachten van bewegingsbeperking en/of pijn gaan gepaard met disfunctie van afzonderlijke gewrichten dan wel van een gehele bewegingsketen c.q. diverse gewrichten. Het kunnen onderkennen en duiden van deze reversibele functiestoornissen en het determineren van de bron van de pijn, vormt de essentie van het vakgebied van de MSK-arts.
2. De MSK-arts stelt een diagnose op basis van een beoordeling van houding-, stand- en functiestoornissen, mechanisch/orthopedisch en neurologisch onderzoek en beeldvorming. Op basis hiervan kan de MSK-arts adequaat zelf behandelen of doorverwijzen naar het juiste specialisme. Dit voorkomt operaties (artikel Spine) en toewijzing van eerstelijnsklachten van het houding-, steun- en bewegingsapparaat aan een hooggekwalificeerde specialist. Een dergelijke triage door de MSK-arts leidt tot effectieve en efficiënte behandelingen. Tevens voorkomt het een langdurige symptoombestrijdende behandeling bij een paramedicus. De MSK-arts is deskundig op het gebied van behandeling en begeleiding van patiënten met reversibele functiestoornissen van het bewegingsapparaat die leiden tot of voortkomen uit pijn, overbelasting, immobiliteit, acuut en/of chronisch letsel. De MSK-arts heft met eenvoudige en gangbare middelen – van adviezen, medicatie tot minimaal invasieve technieken – een functiestoornis op. Hiermee wordt de vicieuze cirkel van pijn of ongemak, ontstaan door een bewegingsbeperking, doorbroken.
Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG)De NVAMG is de landelijke beroepsvereniging van artsen die de Musculoskeletale Geneeskunde beoefenen. De vereniging heeft op dit moment (2018) 154 leden. De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van de Musculoskeletale Geneeskunde in de ruimste zin en het behartigen van de belangen van haar leden. Klik hier voor de site van de NVAMG
Echografie / MSKUS
Extra informatie over toepassing van echografie binnen de MSK-Geneeskunde: MSKUS.
MSK-echografie, ook wel MusculoSkeletale Ultrasound(MSU), wordt ingezet voor diagnostiek van aandoeningen aan weke delen, gewrichten en het skelet. Veelal ontstekingen en weke delen letsels worden hiermee gediagnosticeerd.
Echografie wordt ingezet zowel aanvullend op of in combinatie met het lichamelijk onderzoek en wordt door de arts zelf uitgevoerd. Daarnaast kan echografie ook ingezet worden door monitoring van het beloop van de aandoening.
Tenslotte wordt MSU ook toegepast bij het geven van diagnostische- en therapeutische injecties (extremiteiten en wervelkolom).
Beroepsprofiel
Extra informatie over het beroepsprofiel van de MSK-arts.
Injecties worden voor verschillende indicaties gegeven. De injecties worden uitsluitend door de MSK-arts toegepast. Indicaties voor een injectie: Pijnbestrijding, ontstekingsremmend, diagnostisch, therapeutisch. Injecties worden geplaats dmv minimale invasieve technieken. Meestal wordt een injectie geplaatst onder Echo-geleide.
Epidurale injectie
Een epidurale injectie kan gegeven worden wanneer bij onderzoek tekenen gevonden worden dat de duraal zak geïrriteerd is, bijvoorbeeld door een uitpuilende tussenwervelschijf.
De MSK-arts kan in veel gevallen helpen onnodige, kostbare operaties of behandelingen door medisch specialisten te voorkomen. Hij stelt een diagnose op basis van een beoordeling van houdings-, stand- en functiestoornissen, mechanisch/orthopedisch en neurologisch onderzoek en beeldvorming. Op basis daarvan kan hij ofwel adequaat zelf behandelen, of gericht doorverwijzen.De MSK-arts kan in veel gevallen helpen onnodige, kostbare operaties of behandelingen door medisch specialisten te voorkomen. Hij stelt een diagnose op basis van een beoordeling van houdings-, stand- en functiestoornissen, mechanisch/orthopedisch en neurologisch onderzoek en beeldvorming. Op basis daarvan kan hij ofwel adequaat zelf behandelen, of gericht doorverwijzen.
Musculoskeletale Geneeskunde is het vakgebied dat zich richt op de behandeling van klachten van, of gerelateerd aan het bewegingsapparaat. In veel gevallen kan een MSK-arts dergelijke klachten verhelpen, zonder operaties of ziekenhuisopname. Na een beperkt aantal behandelingen zijn de meeste patienten weer in staat pijnvrij te bewegen. Een MSK-arts is – anders dan een manueel fysiohterapeut – een regulier opgeleide arts die na zijn artsexamen een specialistische opleiding heeft gevolg in het onderzoeken en behandelen van klachten die samen hangen met houding en beweging.
De MSK-arts is bij uitstek deskundig in de diagnose en behandeling van pijnklachten en functiestoornissen van het houdings-, steun- en bewegingsapparaat en van klachten die daarmee te maken hebben. Daarbij maakt hij gebruik van van methodes en technieken uit diverse medische disciplines. Zo integreert de MSK-arts de kennis van een aantal specialistische deelgebieden, zoals orthopedie, neurologie, radiologie, anesthesiologie, reumatologie en revalidatie geneeskunde.
Voor welke klachten?
Alle klachten die te maken hebben met ons bewegingsapparaat (wervelkolom en ledematen) of daarmee samenhangen.Alle klachten die te maken hebben met ons bewegingsapparaat (wervelkolom en ledematen) of daarmee samenhangen.
Dikwijls gaat het hierbij om duidelijke chronische klachten of juist om aspecifieke, moeilijker te duiden klachten. De MSK-arts is bij uitstek in staat het arsenaal aan diagnostische, therapeutische en preventieve technieken van zijn vakgebied doelmatig en evidence-based toe te passen.
Specifieke klachten
Zogenoemde niet-specifieke acute en chronische lage rugpijn, inclusief dysfunctie van de lenden wervelkolom alsook de bekkengordel (i.e. heiligbeen/bekken gewrichten en schaambeen).
Chronische pijnklachten obv aandoeningen waarbij wervelstructuren zijn betrokken icm dysfunctie.
Acute en chronische aandoeningen en degeneratieve aandoeningen (“Artrose / slijtage”) van de cervicale wervelkolom.
Hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus (oorsuizen) vanuit de nek.
Dysfunctionele aandoeningen aan de borstwervels, inclusief daaraan gerelateerde autonome- zenuwstelsel-reacties van hart, longen en abdominale viscera (bijv. hartkloppingen, benauwd gevoel en vage buikklachten)
Pijnklachten bij aandoeningen van perifere gewrichten met dysfunctionele componenten die het gevolg zijn van ongelukken, blessures en artrose/slijtage.
Indicatie
MSK gerelateerde aandoeningen betreffen typisch reversibele (i.e. niet-structurele) pijnlijke dysfuncties van wervel- en perifere gewrichten alsook daaraan gerelateerde weke delen (i.e. spieren, fascia, ligamenten en pezen).
Een dysfunctie van het HBA betekend gewoonlijk pijn, hetgeen een perfecte indicatie vormt voor MSK-behandeling als zijnde een vroege interventie, om zodoende een lang en soms eindeloos traject van chronische pijn, diverse net effectieve behandelingen en uiteindelijke invalidatie te voorkomen..
Verschillen tussen MSK-arts en manueel (fysio-) therapaeut?
Er is een duidelijk onderscheid tussen MSK-artsen en manueel therapeuten met een achtergrond als fysiotherapeut, ook al kunnen sommige technieken overeen komen. De MSK-arts beschikt over meer kennis en meer behandelmogelijkheden, waardoor hij effectiever kan zijn. Door opleiding en bevoegdheid is in de positie om een diagnose te stellen. De MSK-arts kan indicaties en contra-indicaties goed overzien en is daarin eindverantwoordelijk. Als volledig bevoegd arts met specialistische kennis en ervaring kan hij op voet van gelijkheid overleggen met collega-artsen en specialisten.
Hoe werkt een arts Musculoskeletale Geneeskunde?
De handen van de MSK-arts zijn zijn belangrijkste werktuigen. Met specifieke technieken corrigeert hij standafwijkingen van de wervelkolom en verhelpt hij bewegingsstoornissen. Soms schrijft hij oefeningen of medicijnen voor, soms dient hij – altijd na overleg- injecties toe. Zo nodig laat hij aanvullend laboratoriumonderzoek, een röntgenfoto of MRI scan uitvoeren. Uiteraard is hij ook in staat de uitkomstenvan zulk aanvullend onderzoek te beoordelen.
Klachtenregeling
Extra informatie over de klachtenregeling van de MSK-arts.
H. Bultman, Arts voor Musculoskeletale Geneeskunde (MSK-arts)
BIG 99020382001 | AGB 84(0)23393 | Lid van de NVAMG | Ingeschreven in het register RAMG
Geboren 10 april 1962 te Utrecht. Daarna heb ik in het buitenland gewoond en ben daar tot mijn 15e opgegroeid ( Duitsland ).
Mijn studie geneeskunde heb ik gevolgd aan de Universiteit Maastricht, artsexamen 1988.
Aansluitend heb ik een aantal jaren ervaring opgedaan als assistent Chirurgie.
Ik koos echter voor een specialisatie tot huisarts in Utrecht (1992) waarna ik mij in 1994 vestigde als huisarts in Bergeijk.
Naast mijn werkzaamheden als huisarts heb ik diverse nascholing gevolgd in o.a. Sportgeneeskunde (o.a. basiscursus, inspanningsfysiologie, wielrennen), Orthopaedische Geneeskunde (Cyriax, Antwerpen 2000), Manuele Geneeskunde ( Eindhoven, SMG 2004), Medizinische Kräftigungs Medizin ( Köln / Zürich 2004); Echografie Bewegingsapparaat, vasculair, abdomen (Fontys) en Injectietechnieken (Cyriax, IGOST/IMPS, SIS).
Nadat ik vanwege gezondheidsproblemen helaas het vak als huisarts moest neerleggen werd ik 2008 mede-eigenaar van de Polikliniek Manuele Geneeskunde Eindhoven en dat zelfde jaar van Kieser Training Eindhoven. Dit werd later (2012) samengevoegd tot Medisch Centrum ForceMed waarvan ik tot op heden directeur en eigenaar ben.
Dit centrum is in 2017 verhuisd naar het huidige locatie in het multidisciplinaire 1e lijns Gezondheid Centrum Zuiderpark.
Mijn ervaring en vakkennis uit al mijn werkzaamheden, opleidingen en cursussen heb ik in de loop van de jaren in mijn dagelijkse praktijkvoering als MSK-arts geïncorporeerd.
Om te helpen ons prachtige en uitdagende vak een erkende plek in de gezondheidszorg te geven ben ik inmiddels ook actief (geweest) als bestuurder, nationaal als Voorzitter van de NVAMG als ook internationaal in de Executive Board van de FIMM waarvan ik sinds het najaar van 2018 de President ben.
Overige informatie
Extra achtergrondinformatie over uw klachten, de trainingen die wij bieden en onze voorwaarden en huisregels.
MC ForceMed richt zich op de diagnostiek, behandeling en preventie van musculoskeletale klachten: spier-, pees en gewrichtsklachten. Dit wordt Musculoskeletale Geneeskunde genoemd: MSK-Geneeskunde.
In de MSK-Geneeskunde kijkt de MSK-arts niet alleen naar de pijnlijke structuur of de functiestoornis zelf maar vooral ook naar de wisselwerking tussen beiden: pijn kan functiestoornissen tot gevolg hebben en vise versa.
Daarnaast kijkt de MSK-arts ook vanuit zijn/haar kennis vanuit de verschillende invalshoeken welke te maken hebben met het houdings-& bewegingsapparaat zoals Neurologie, Orthopedie, Physische – en Rehabilitatie Geneeskunde, Reumatologie and Huisartsgeneeskunde.
Functiestoornissen kunnen biomechanisch van aard zijn, dan praat men over z.g. Blokkeringen. Veel vaker echter ziet men een functiestoornis als het resultaat van een aangedane structuur: bijvoorbeeld een defect of ontsteking. Dit geeft pijn en via neurofysiologische mechanismen veroorzaakt dat dan weer een door de arts waarneembare functiestoornis en/of standsafwijking van bijvoorbeeld een wervelgewrichtje of een bekken. Dit noemen we neuro-motoriek.
Behandel-technisch kan de MSK-arts dmv manuele technieken zoals manipulaties en mobilisaties de functiestoornis corrigeren, maar daarmee is vaak de oorzaak niet weg gehaald.
Voor de pijn kan de MSK-arts afhankelijk van de oorzaak pijn- en ontstekingsremmers voorschrijven, injecties in pezen of gewrichten van ledematen en wervelkolom zetten, of behandelen dmv Shockwave en Dry Needling.
Hetzelfde gaat ook op voor ons spierstelsel: door langdurige klachten en diverse neurofysiologische mechanismen ontstaat er spierzwakte en onbalans, maar ook door simpelweg minder te bewegen en belasten. Ook dit zal aandacht behoeven, want onbehandeld zal dit klachten van overbelasting geven waardoor de vicieuze cirkel van pijn / blokkeringen enz. weer opnieuw begint.
Het is dus niet of/of maar en/en wat wij bij ForceMed trachten toe te passen: elke klacht wordt op deze manier in kaart gebracht en per geconstateerde aangetaste structuur wordt behandeld.
Diagnostiek:
Diagnoses worden gesteld dmv van anamnese, lichamelijk onderzoek en op indicatie aangevuld met Echografie maar ook dmv van z.g. proef-injecties waarbij mogelijke pijnlijke structuren worden “geblockt” met een verdoving om zo de “pijn-generator” op te sporen.
Behandeling:
Bij MC ForceMed maakt dr. Bultman gebruik van verschillende behandelingen en combineert deze zo nodig:
Injecties toedienen met Cortisone, verdoving en hyaluronzuur. Binnenkort ook met PRP enz.
Shockwave: conform de richtlijnen zoals in het buitenland door medisch specialisten gehanteerd wordt bij peesontstekingen enz.
Dry Needling volgens het principe van de pijnbestrijding bij myo-fasciale klachten: Intra-Musculaire Stimulatie (IMS)
Manueel Geneeskundige technieken: tbv de mechanische functiestoornissen/blokkeringen en standsafwijkingen van wervelkolom, bekken en ledematen.
ATLAS-therapie vlgns Arlen: een uit Duitsland afkomstige techniek welke bij neuro-motorische en neuro-orthopedische klachten wordt toegepast.
Daarnaast biedt MC ForceMed de volgende expertises:
Manueel Geneeskundige behandeling van kinderen: wanneer het een (verdenking op-) motorische ontwikkelingsstoornissen betreft, maar ook bijvoorbeeld groeistoornissen, gedragsafwijkingen (huilbaby’s !!), eenzijdige voorkeurshouding enz.
Bedrijfspreventie: preventie van ziekteverzuim door met name krachttraining volgens ons DAVID Concept
Krachttraining volgens het DAVID-Concept: diagnostisch testen van spierkracht, spierfunctie en belastbaarheid. Therapie en trainen volgens ons HIT-protocol.
Balans Module: opsporen en diagnosticeren van balans en evenwicht problemen. Met aansluitend een oefenprogramma ter correctie van de onbalans.
HIIT-cardiovasculaire training: in de loop van 2024 willen wij ook de mogelijkheid voor cardiovasculaire (=uithoudingsvermogen) training gaan bieden. Dit houdt in: een korte, intensieve maar uiterst effectieve training. In de loop van het voorjaar hierover meer !!
De atlas is de bovenste halswervel en dient als “verbindingsschakel” tussen het hoofd en de wervelkolom, ook wel kopgewricht genoemd.
Een verkeerde “uitlijning” (= positionering) kan de informatiestroom tussen hersenen en lichaam verstoren, wat kan leiden tot tal van klachten.
Atlastherapie volgens Arlen is een nieuw concept dat de aansturing van het onwillekeurige zenuwstelsel, het evenwichtssysteem, evenals de algemene spierspanning en zelfperceptie van ons lichaam min de ruimte om ons heen aanzienlijk verbetert en daardoor tal van klachten kan verlichten.
Veelvoorkomende oorzaken van een aandoening van het kopgewricht op volwassen leeftijd zijn whiplashletsel bij kop-staartbotsingen, abrupte bewegingen van nek-hoofdregio, aandoeningen na intubatieanesthesie, vallen: bijvoorbeeld tijdens het skiën, van een paard of tijdens andere sportactiviteiten, en vallen in het dagelijks leven.
Een neurofysiologisch concept
De atlas is de eerste halswervel – hij ondersteunt het hoofd en maakt naar boven toe contact met de basis van de schedel. Samen met de 2e halswervel (as), de omringende spieren en de daarbij behorende kapselbanden vormt het een autonoom functionerend systeem.
Het bijzondere aan deze regio is de buitengewoon hoge dichtheid van sensoren. Hun taak is het meten van de positie van het lichaam in de ruimte, de positie van de afzonderlijke gewrichten ten opzichte van elkaar en de spanning van kapsels, banden en spieren in het gehele houdings- en bewegingsapparaat.
De sensoren in de bovenste cervicale wervelkolom zijn direct verbonden met het evenwichtsorgaan en bepaalde centra in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor grove en fijne motoriek.
Er zijn ook verbindingen met hersengebieden die dienen om pijn vanuit het bewegingsapparaat waar te nemen.
Door deze onderlinge relaties kan een verkeerde positionering van de atlas tot verschillende symptomen leiden. Dit betekent dat als de atlas niet goed is uitgelijnd, de hersenen de verkeerde signalen/informatie ontvangen, waardoor het lichaam de verkeerde respons geeft.
Gevolgen van een verkeerde uitlijning van de atlas
De gevolgen van dergelijke veranderingen uiten zich onder meer als hoofd-en nekpijn , versdtoorde bewegingen, bekkenkanteling, tinnitus (oorsuizen) en duizeligheid.
Doel van de behandeling
De atlastherapie dient ertoe om de bovengenoemde fouten in de informatieoverdracht tussen de hersenen en het lichaam te corrigeren en idealiter weer normaal te maken ( te “synchroniseren”).
Zoals in het begin beschreven, ontvangen de hersenen onjuiste signalen/informatie wanneer de atlas niet goed is uitgelijnd, wat betekent dat het lichaam het verkeerde respons geeft (zie hierboven).
Toepassing
behandelindicaties algemeen :
Nek , rug , lage rugpijn
Segmentale disfuncties van de cervicale, thoracale en lumbale wervelkolom
Hoofd- en nekpijn bij een aandoening na de ziekte van Lyme, Pfeiffer ’s glandulaire koorts, fibromyalgiesyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom, etc.
schouder pijn
scoliotisch slechte houding en scoliose
UItvoering
Atlastherapie is een impulstherapie en geen manipulatie in de zin van een manueel therapeutische interventie.
Met het topje van zijn middelvinger geeft de therapeut met precies gedoseerde kracht een ultrakorte impuls aan de laterale processus van de 1e halswervel in een bepaalde richting.
De therapeutische impulsrichting is geenszins willekeurig, deze wordt vooraf bepaald door speciale tests en mogelijk een speciale röntgenopname.
Deze impuls leidt tot een verandering in het waarnemingspatroon, waardoor de juiste informatie weer aan de hersenen wordt geleverd voor verwerking.
Milde procedure
Atlastherapie is een uiterst zachte procedure in de manuele geneeskunde en brengt niet de typische behandelingsrisico’s van een manipulatie (“Kraken”) met zich mee.
Daarom kan het ook zonder restricties bij kinderen worden toegepast.
Soms moet het echter worden gecombineerd met manipulaties of mobilisaties, afhankelijk van het geval.
Dit is nodig omdat de overgrote meerderheid van de symptomen en ziekten niet alleen te wijten zijn aan aandoeningen van de bovenste cervicale wervelkolom.
Atlastherapie is dan ook geïntegreerd in een concept van holistisch onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat .
Musculoskeletale / Manuele Geneeskunde is inmiddels algemeen geaccepteerd als een effectieve methode voor de behandeling van bewegingsstoornissen en musculoskeletale pijnklachten bij adolescenten en volwassenen.
Manuele Geneeskunde is echter ook een uitstekende methode om een grote verscheidenheid aan pediatrische aandoeningen te beoordelen en zo nodig te behandelen.
Deze specialisatie wordt onderwezen via een aantal buitenlandse opleidingen voor Manuele Geneeskunde, maar is in Nederland helaas nog niet erg bekend.
INDICATIE:
Algemene indicatie voor nadere manueel geneeskundige diagnostiek en behandeling vormen “aanhoudende asymmetrie van houding en beweging en/of problemen met controle over hoofd en/of romp. Al dan niet in combinatie met vegetatieve disregulatie en afwijkende ontwikkeling van de sensomotoriek.”
Het betreft dan voornamelijk orthopaedische afwijkingen, bewegings- en functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Daarbij worden dan vaak een verstoorde fijne motoriek, slik-, mond- en kaakproblemen maar ook algemene ontwikkelingsstoornis en zelfs gedragsproblemen gezien.
Ouders zien dan een onrustige- of zelfs huilbaby, een dwangstand van hoofd of eenzijdige voorkeurshouding enz. Ook moeite met drinken, slikken en zelfs darmkrampjes kunnen veroorzaakt worden door Musculoskeletale disfuncties.
Bij opgroeien zijn er ook problemen met het behalen van de diverse mijlpalen, zoals het niet kunnen oprichten of bijvoorbeeld niet van rug naar buik kunnen draaien, problemen met gaan zitten of staan.
Bij peuters, kleuters en oudere kinderen zien we ook regelmatig scoliose van de wervelkolom, heup- en bekkenproblemen. Hierdoor kunnen er problemen met lopen en staan ontstaan. Stuntelig gedrag en struikelen kunnen eveneens daardoor veroorzaakt worden.
COMBINATIE MET ORTHOPAEDISCHE EN NEUROLOGISCHE PROBLEMATIEK:
Veel typische orthopedische aandoeningen kunnen negatief beïnvloed worden door somatische disfuncties en verholpen worden door manuele behandeling.
Voorbeelden zijn aangeboren heup dislocatie, ziekte van Perthes of idiopathische adolescente scoliose.
Neurologisch aandoeningen bij kinderen kunnen ook baat hebben bij manuele behandelingen, omdat de bewegingsstoornissen als gevolg van een cerebrale parese kunnen zijn versterkt door extra somatische disfunctie.
DISFUNCTIES:
Als er bij manueel geneeskundig onderzoek sprake blijkt te zijn van disfuncties zijn deze doorgaans goed behandel- en omkeerbaar waardoor de waargenomen problematiek mbt houding en bewegen weer verdwijnt en hersteld.
Het gaat daarbij om de volgende soorten disfuncties:
Segmentale disfunctie aan de wervelkolom & extremiteiten, myo-fasciale disfuncties, Schedel- en/of houdingsasymmetrie. Echter ook problemen als voortdurende onrust, slaap-waakstoornissen, voedingsproblemen en verstoorde mondmotoriek kunnen wijzen op een bestaande disfuncties.
ZIEKETBEELDEN:
Behalve disfuncties worden ook vaak concrete ziektebeelden en klachten op het spreekuur gezien zoals:
Sensomotorische Integratie Stoornis, Motorische ontwikkelingsachterstand, Posttraumatische functiestoornissen, kinderhoofdpijn en duizeligheid.
Overige indicaties zijn: klachten aan het SI-gewricht na operaties, veranderde spierspanning, pijn tijdens bewegen van bijv. rug, heupen, knieën of een beenlengteverschil enz., enz.
van arthrose en van het betrokken gewricht. Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen ontstekingsremming/pijnbestrijding en herstel & preventie.
ONTSTEKINGSREMMING
Hiervoor bestaan verschillende medicamenten en injecties:
NSAID’s: in de acute fase wordt gestart met middelen als Diclofenac, Naproxen etc. ; soms icm Paracetamol
Cortisone injectie: als medicatie niet volstaat wordt als volgende stap een Cortisone-injecties in het gewricht toegediend, meestal onder Echogeleide. Vaak helpt dit enige of langere tijd. Gemiddeld 3-6 maanden.
Hyaluronzuur-injectie: dit is de volgende stap. Hyaluronzuur is een stof welke in het gewrichtsvloeistof/kraakbeen van het gewricht voorkomt. Ratio achter deze injectie is dat het ontstekingsremmend werkt, “smeert” en het gewricht “tot rust” brengt. De wetenschappelijke evidence is niet eenduidig. Er worden resultaten geclaimd tot wel anderhalf jaar klachtenvrij zijn. Bij ForceMed gebruiken wij preparaten welke éénmalig moeten worden toegediend de z.g. “Single-shot” injecties. Eenmaal uitgewerkt kan deze herhaald worden. Voor meer informatie: zie hier
PRP- en APS injecties: dit is momenteel de laatste en meest veelbelovende vorm van injectie-therapie. Er wordt een éénmalige injectie toegediend van lichaamseigen witte-bloedplaatjes. Deze hebben een sterk ontstekingsremmende en regeneratief effect op het kraakbeen.
HERSTEL & PREVENTIE
Krachttraining en spierversterking: voor de (middel-) langer(e) termijn is dit de belangrijkste stap. Zodra de ontsteking tot is rust gekomen ( ca. 6 weken) wordt gestart met de herstelfase dmv krachttraining via het DAVID Concept (MKT). Hiervoor gebruiken wij de revalidatie apparaten van DAVID en de door ForceMed ontwikkelde trainingsprotocollen. Het streven is een betere belastbaarheid, spierfunctie en balans van de betrokken gewrichten/ledematen. Bijkomstigheid is een beter uitgangspunt, mocht het toch ooit tot een operatie en een nieuw gewricht komen. Deze fase duurt gemiddeld ca. 8-10weken bij 2x/wk trainen (20-30minuten)
Preventie: na de herstelfase en de maximale opbouw van de spierkracht/belastbaarheid wordt ingezet op behoud van kracht en spierfunctie dmv onderhoudstraining/preventief trainen (PKT); Ons advies is 2x/wk trainen gedurende 2-30minuten.
KOSTEN & VERGOEDING:
Sommige behandelingen en trajecten vallen onder de MSK-zorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket en indien de patiënt daar voor verzekerd is. Er wordt echter slechts een deel van de kosten vergoed. Helaas betekend dat voor de meeste patiënten een eigen bijdrage.
De kosten voor Hyaluronzuur injecties en PRP/ACP worden sowieso door zorgverzekeraars nooit (ook niet in Ziekenhuizen enz.) vergoed. Deze zijn dus altijd voor eigen rekening van de patiënt.
MKT trajecten worden bij ForceMed wel gedeclareerd vanuit de MSK-zorg. De PKT trajecten echter niet, maar er zijn verzekeraars die daar een vergoeding voor restitueren aan de patiënt.
Veelal is een peesontsteking chronisch. De oorzaak is meestal een overbelasting, acuut danwel chronisch. Ook zien wij binnen het vakgebied van de MSK-zorg dat peesontstekingen vaak gepaard gaan met z.g. functiestoornissen van de belendende gewrichten in de ledematen. Het is uiteraard zaak om primair de veroorzakende factoren aan te pakken en de functiestoornissen, vaak dmv manuele technieken door de MSK-arts te laten behandelen. Als dat onvoldoende helpt omdat de peesontsteking al in een te ver stadium van chronische ontsteking is, rest er vaak enkel een behandeltraject met interventies om de ontsteking te elimineren. Aansluitend dient er aandacht besteed te worden aan de opbouw van de belastbaarheid en tenslotte aan het voorkomen van een recidief (preventie).
INTERVENTIES
Medicamenteus: soms volstaat het kortdurend z.g. NSAID’s voor te schrijven. Dit gebeurd ook in de acute fase, al dan niet icm bijvoorbeeld Paracetamol
Cortisone-injecties: vaak is dit de volgende stap. Meestal ook in de (sub-) acute fase. Veelal gebeurd dit bij ForceMed onder echogeleide of voorafgaande Echo. Tegen Cortisone bestaat echter steeds meer bezwaar. Het zou het weefsel verzwakken en aanleiding vormen tot peesrupturen. Hierover bestaat echter nog geen consensus. Daarom geeft met eigenlijk nooit een dergelijke injectie bij de Achillespezen. Ook de werkingsduur zou beperkt zijn. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor deze injecties, waarvoor meer en meer wetenschappelijk bewijs voor bestaat:
ESWT: ofwel Shockwave. Dit is een (mechanische-) behandeling met geluidsshocks. Oorspronkelijk vooral toegepast bij verkalking in pezen zoals in schouders en bij hielspoor het geval is. Echter blijkt dit ook effectief bij chronische peesontstekingen van de Achillespezen, bij tennisellebogen, kniepezen enz.. Er bestaan 2 vormen van Shockwave. Het zet het peesweefsel aan tot ontstekingsremming, pijndemping en regeneratie. Dit zou moeten leiden tot definitief herstel na 3-5 behandelsessies (1x/wk). Zie uitleg aldaar.
PRP-injecties: dit is de meest veelbelovende alternatief voor Cortisone-injecties. Bloedplaatjes verkregen uit lichaamseigen bloed van de patiënt wordt ingespoten op de plek van de ontsteking. Hierdoor ontstaat een ontstekingsremmende effect en kan het weefsel (definitief) herstellen. Er is meestal maar 1 injectie nodig (Single-shot).
KOSTEN & VERGOEDING
Voor alle interventies geldt: dit wordt gedeclareerd vanuit de MSK-zorg. Vergoeding voor de patiënt vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering, mits voor MSK-zorg verzekerd.
Shockwave: 3-5 behandelingen/1x per week zijn vaak nodig. Voordeel: vaak wel definitief herstel
PRP-injecties: hoewel maar een 1-malige injectie nodig is, zijn de kosten daarvoor hoog vanwege de procedure van het bloed prepareren. Daar staat tegenover dat het herstel vrijwel altijd definitief is.
Voor zowel ESWT als PRP, maar ook voor Cortison en NSAID’s geldt: mist ook de oorzakelijke-, herstel belemmerende-factoren en functiestoornissen vooraf zijn opgeheven/behandeld.
PREVENTIE:
Vaak zijn het peesweefsel en de spieren door de pijn en het ontzien verzwakt. Herstel van de belastbaarheid gebeurd niet vanzelf. Daar moet gericht weer worden herstelt en opgebouwd. Dat doen wij bij ForceMed door middel van het DAVID-Concept waarbij wij na voorafgaande testen volgens een door onszelf ontwikkeld protocol mbv de DAVID-apparaten de belastbaarheid weer opbouwen ( MKT: Medische Kracht Therapie ). Meestal in 8-2 weken bij 2x per week therapie.
Na herstel volgt er uiteraard de noodzaak het opgebouwde resultaat te behouden. Hiervoor biedt ForceMed ook mogelijkheden aan (PKT: Preventieve Kracht Training). Eveneens op de DAVID-apparaten. Zie aldaar.
Kosten & Vergoeding voor MKT en PKT:
De MKT valt onder de MSK-zorg voor zover het de testen en de begeleiding betreft. Wij streven er echter na de patiënt zo snel mogelijk zelfstandig te laten trainen, waarbij er wel continu toezicht is vanuit de behandelaar(s).
Wat is het verschil tussen een MSK-arts en een manueel therapeut, chiropractor of osteopaat ?
Een MSK-arts is een in Nederland aan de universiteit geneeskunde afgestudeerde medicus en heeft zich aansluitend gespecialiseerd in musculoskeletale geneeskunde.
De MSK-arts diagnosticeert en behandelt vanuit medische context klachten van het bewegingsapparaat, kan intercollegiaal doorverwijzen en heeft kennis en kunde om medicatie voor te schrijven, injecties te geven enz.
Waar hierboven genoemde therapeuten vaak manuele technieken toepassen als doel an sich, gebruikt de MSK-arts deze technieken eerder als instrument om het doel te bereiken naast andere “tools” uit de “toolbox”: medicatie voorschrijven, injecties geven etc. Wat voor een chirurg de scalpel is, is voor de MSK-arts de manuele techniek en de handen waarmee hij dit doet.
Bovendien: de MSK-arts analyseert de gehele beweegketen bij een klacht aan het bewegingsapparaat en kijkt naar alle gewrichten die betrokken kunnen zijn in de keten en invloed op elkaars functioneren kunnen hebben.
Een MSK-arts zoekt ook naar de oorzaak van de klacht en de functiestoornis en richt de behandeling op de oorzaak en niet op het gevolg en voorkomt hiermee alleen maar aan symptoombestrijding te doen. De MSK-arts kijkt dan ook naar alle afzonderlijke structuren en systemen uit de beweegketen: gewrichten, spieren en pezen, zenuwbanen maar ook vanuit orthopedisch, neurologisch, reumatologisch enz. perspectief. Hiermee wordt voorkomen dat er iets over het hoofd gezien wordt dat er voor zorgt dat klachten niet verdwijnen of telkens weer terugkomen.
Wat is het verschil bij Schockwave en Dry Needling behandeling bij MC ForceMed en fysiotherapie praktijk ?
Dr. Bultman gebruikt deze technieken vanuit een specialistisch perspectief. Dergelijke behandelingen worden internationaal juist vaak door specialisten gebruikt bij de integrale behandeling van musculoskeletale klachten. Dr. Bultman hanteert dan ook de internationaal gehanteerde richtlijnen voor diagnostiek en behandeling voor deze technieken en is zelfs aangesloten bij buitenlandse beroepsverenigingen.
En ook hier geldt weer: Dr. Bultman gebruikt deze technieken op indicatie en aanvullend aan de andere behandeltechnieken om de patiënten van hun klachten af te helpen.
Wat doet een MSK-arts anders dan een arts uit het Pijnteam ?
Ten eerste doet een behandelaar uit een pijnteam alleen maar pijnbestrijding. Bij ForceMed wordt de pijnbehandeling geïntegreerd- en gecombineerd met andere behandeltechnieken gebruikt. Door voorafgaande uitgebreid onderzoek te doen kan dr. Bultman een betere selectie maken van de patiënten die baadt hebben, maar ook de juiste techniek en behandeling op voorhand bepalen. Artsen uit een pijnteam doen dat niet en voeren ahw enkel een opdracht uit. Daarnaast gebruikt dr. Bultman tegenwoordig veelal de Echografie als ondersteuning om de juiste plek te vinden en de naald te geleiden. In het Ziekenhuis doet men dat veelal mbv röntgen. Datg op zijn beurt geeft veel onnodige stralenbelasting.
Wat doet een arts voor MSK-Kindergeneeskunde ?
Musculoskeletale / Manuele Geneeskunde is inmiddels algemeen geaccepteerd als een effectieve methode voor de behandeling van bewegingsstoornissen en musculoskeletale pijnklachten bij adolescenten en volwassenen. Manuele Geneeskunde is echter ook een uitstekende methode om een grote verscheidenheid aan pediatrische aandoeningen te beoordelen en zo nodig te behandelen. Deze specialisatie wordt onderwezen via een aantal buitenlandse opleidingen voor Manuele Geneeskunde, maar is in Nederland helaas nog niet erg bekend.
Meestal betreft het baby’s en peuters met groei- en ontwikkelingsstoornissen en zelfs gedragsproblemen gezien. De oorzaak is gelegen in orthopaedische afwijkingen, bewegings- en functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Ouders zien dan een onrustige- of zelfs huilbaby, een dwangstand van hoofd of eenzijdige voorkeurshouding enz. Ook moeite met drinken, slikken en zelfs darmkrampjes kunnen veroorzaakt worden door Musculoskeletale disfuncties. Bij opgroeien zijn er ook problemen met het behalen van de diverse mijlpalen, zoals het niet kunnen oprichten of bijvoorbeeld niet van rug naar buik kunnen draaien, problemen met gaan zitten of staan.
Consultatiebureauartsen, kinderartsen en orthopeden constateren dan veel geen specifieke afwijkingen. Men kijkt dan echter naar de structuur en niet naar de functie. Kinderfysiotherapeuten zijn dan echter weer enkel gericht op oefentherapie. Het gaat erom het functioneren te beoordelen en de functiestoornissen te herkennen en behandelen. Dit behandelen gebeurd met voorzichtige en milde technieken afgeleid van de behandeling bij volwassenen.
Het verschil met osteopathie en chiropractie: de MSK-arts is op de hoogte van de normale ontwikkeling van het houdings- en bewegingsapparaat bij kinderen en functie en bekijkt dit ook vanuit een strikt medische optiek. Het is een medisch vakgebied en beslist geen alternatieve zorg of vanuit een bepaalde filosofie.